fbpx

Мястото с най-чистия въздух на планетата е Батак

Стане ли студено, темата за мръсния въздух в София (а и в повечето населени места) неизменно присъства в медиите, социалните мрежи и разговори. Мръсният въздух често даже се “вижда” с просто око, когато погледнем през балкона или прозореца. Все повече хора страдат в днешно време от болести на дихателните пътища. Особено силно са засегнати чувствителни и уязвими групи, като децата. Родителите знаят, че в дни с висока степен на концентрация на мръсен въздух детските градини получават нареждане да НЕ извеждат децата навън. За съжаление, не са много начините да се спасим от мръсния въздух, без да се налага да променяме драстично начина си на живот.

Най-сигурният начин да се спасим от мръсния въздух е “да хванем гората” – колкото по-често, толкова по-здравословно. Не само заради чистия въздух там, а и заради движението и времето прекарано със семейството или приятели.

За да „проветрите мозъка“ и дробовете си, обаче не е необходимо да предприемате пътуване по далечна дестинация. Достатъчно е да си подарите почивка за няколко дни или през уикенда на мястото с най-чистия въздух на планетата. Най-хубавото е, че няма да ви се налага да напускате България и да летите до друг континент, защото учени от НАСА са установили, че най-чистият въздух на планетата се намира над яз. Батак. Екипът на НАСА изследвал отвисоко Родопите.

Получените данни били удивителни – уникално чист въздух, дължащ се на йонизацията му, получена по естествен път. Това се случва над цялата Баташка планина и в района на язовир Батак и е едно от най-рядко срещаните явления в света.

И, след като учените от НАСА са открили най-чистия въздух на планетата, на вас не ви остава нищо друго, освен да му се насладите в петзвездното бижу Grande Vista

Ако искате да избягате от ШУМА, МРЪСНИЯ ВЪЗДУХ, МЪГЛАТА и навалиците от ХОРА в столицата и големите градове, от стреса и напрегнатото ежедневие – това е вашето място.

Grande Vista resort & spa е разположен е сред уникална природа с неповторими гледки, в район на бризове с висока йонизация. Лятото е прохладно и приятно, благодарение на което районът се утвърждава като привлекателен планински курорт.

Характерно явление в този район е южният вятър, наричан от местното население „бял вятър”. Предимство пред много от националните курорти е букетът от биоклиматични предпоставки като ниската степен на мъгливост, ниската скорост на вятъра, високата концентрация на отрицателни аеройони, сезонното присъствие на фитонциди и биологично активни съставки във въздуха, както и отсъствието в зоната на индустриални замърсители. Природните фактори на района са великолепни.

В региона има изключително висока концентрация на отрицателни аеройони, т.нар. „въздушни витамини“, които стимулират жизнените процеси само след 20-минутен престой в такава зона. Според учените отрицателните аеройони подпомагат алфа вълните на мозъка и увеличават тяхната амплитуда, което действа на настроението и повишава отделянето на хормони на щастието. Те имат и терапевтично действие върху хреми, синузити, бронхиална астма, алергии, мигрени, родилни и постоперативни болки. Друго предимство на отрицателните йони е, че убиват бактериите и вирусите. Това е установено още през 30-те години на миналия век от групата на съветския учен Чижевски. Тук е идеалното място да отдъхнете сред девствена природа, невероятни пейзажи и сред най-чистия въздух на планетата.